Voor huisartsen en praktijkondersteuners: 3-daagse training ‘Positieve gezondheid – Oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk’ – GROEP 2

Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk

3-daagse training voor huisartsen, praktijkondersteuners somatiek en praktijkondersteuners GGZ.

In de gezondheidszorg is men opgeleid met het medisch model. Dit oorzaak-gevolg model is dominant voor de manier van denken in de gezondheidszorg. Alle zorgaanbieders zijn zeer goed getraind in deze werkwijze en het gaat hen heel natuurlijk af. Er wordt gekeken naar de oorzaken van gezondheidsproblemen en hoe deze aangepakt moeten worden. In het medische model doet de hulpverlener het onderzoek, stelt de diagnose en bepaalt de behandeling. Deze aanpak werkt echter niet altijd en zorgverleners zien patiënten soms (te) vaak terugkeren in de spreekkamer.

Mede daardoor komt er steeds meer belangstelling voor het oplossingsgericht werken. Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat hij wil bereiken. De zorgaanbieder sluit aan bij het doel van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt dus op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar stelt vragen aan de patiënt/cliënt. Patiënten/cliënten zijn namelijk co-experts en een informatiebron. De professional helpt hen de gewenste toekomst te bereiken door het stellen van oplossingsgerichte vragen (bijvoorbeeld: Waar hoop je op? Welk verschil zal dat maken?), het vinden van uitzonderingen (bijvoorbeeld: wanneer is het probleem/klacht er niet of minder?) en het geven van positieve bekrachtiging van wat werkt. Bij een oplossingsgerichte aanpak bouw je aan wat werkt. Als iets (beter) werkt, doe er dan meer van. Als iets niet werkt, doe dan iets anders. De ervaringen met oplossingsgericht werken zijn veelbelovend.

De training bestaat uit een combinatie van theorie, oefenen in kleine groepjes en voorbeelden uit de praktijk.

Na afloop van de training hebben de deelnemers kennis gemaakt met de theoretische achtergronden en praktische vaardigheden van oplossingsgerichte gespreksvoering, die men direct toe kan passen in de dagelijkse consultvoering. Deelnemers hebben ’tools’ aangereikt gekregen voor het optimaliseren van de samenwerking met hun patiënten/cliënten en zijn in staat om de geleerde vaardigheden toe te passen in hun reguliere werkzaamheden.

 

Data en tijden groep 2

4 oktober 2023          inloop vanaf 9.00 uur met koffie en thee, eindtijd 16.30 uur

(locatie ZINVOL, printerweg 10, Amersfoort)

16 november 2023    inloop vanaf 9.00 uur met koffie en thee, eindtijd 16.30 uur

(Locatie: Huisartsen Eemland, Basicweg 12c, Amersfoort)

4 december 2023      inloop vanaf 9.00 uur met koffie en thee, eindtijd 16.30 uur

(Locatie: Huisartsen Eemland, Basicweg 12c, Amersfoort)

Lunch is inbegrepen.

Locatie:

4 oktober locatie ZINVOL, Printerweg 10, Amersfoort

16 november en 4 december locatie Huisartsen Eemland, Basicweg 12c, Amersfoort

Docenten:

Docenten van Mura Zorgadvies

Doelgroep:

Huisartsen, praktijkondersteuners somatiek en praktijkondersteuners GGZ.

Kosten:

EUR 700,- p.p. incl. BTW

Accreditatie:

De training is geaccrediteerd voor huisartsen (ABC1), praktijkondersteuners somatiek (NVvPO en V&VN) en praktijkondersteuners GGZ (LV POH-GGZ).

Afmeldkosten bij gratis scholing:

Bij verzuim of afmelding binnen twee werkdagen voor aanvang van de scholing worden kosten in rekening gebracht van 25 euro.

16/11/2023 09:00 - 16:30
Zie omschrijving
Huisartsen, POH,
Kosten: Zie omschrijving
Accreditatie: Ja

Sorry. Dit formulier accepteert geen nieuwe inzendingen meer.