Oplossingsgericht leidinggeven voor praktijkhouders en praktijkmanagers – GROEP 2

Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk

1-daagse training ‘Oplossingsgericht leidinggeven’ voor praktijkhouders, praktijkmanagers en beleidsmedewerkers.

In de gezondheidszorg is men opgeleid met het medisch model. Dit oorzaak-gevolg model is dominant voor de manier van denken in de gezondheidszorg. Alle zorgaanbieders zijn zeer goed getraind in deze werkwijze en het gaat hen heel natuurlijk af. Er wordt gekeken naar de oorzaken van gezondheidsproblemen en hoe deze aangepakt moeten worden. In het medische model doet de hulpverlener het onderzoek, stelt de diagnose en bepaalt de behandeling. Deze aanpak werkt echter niet altijd en zorgverleners zien patiënten soms (te) vaak terugkeren in de spreekkamer.

Mede daardoor komt er steeds meer belangstelling voor het oplossingsgericht werken. Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat hij wil bereiken. De zorgaanbieder sluit aan bij het doel van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt dus op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar stelt vragen aan de patiënt/cliënt. Patiënten/cliënten zijn namelijk co-experts en een informatiebron. De professional helpt hen de gewenste toekomst te bereiken door het stellen van oplossingsgerichte vragen (bijvoorbeeld: Waar hoop je op? Welk verschil zal dat maken?), het vinden van uitzonderingen (bijvoorbeeld: wanneer is het probleem/klacht er niet of minder?) en het geven van positieve bekrachtiging van wat werkt. Bij een oplossingsgerichte aanpak bouw je aan wat werkt. Als iets (beter) werkt, doe er dan meer van. Als iets niet werkt, doe dan iets anders. De ervaringen met oplossingsgericht werken zijn veelbelovend.

De training wordt verzorgd door Fredrike Bannink en bestaat uit presentaties en vele praktische oefeningen. De deelnemers worden uitgenodigd om casuïstiek in te brengen. Aan het eind van de training hebben de deelnemers kennis van oplossingsgericht werken én van de verschillen met probleemgericht werken, kennis van oplossingsgericht leidinggeven, kennis van de metafoor van leiderschap als gastheerschap, praktische toepassingen die ze direct in de praktijk in kunnen zetten en tools voor optimaal samenwerken.

Datum en tijden
1 maart 2024
inloop vanaf 9.00 uur met koffie en thee, eindtijd 16.00 uur (lunch inbegrepen)

Docent:
Frederike Bannink, docent van Mura Zorgadvies

Doelgroep:
Praktijkhouders, praktijkmanagers en beleidsmedewerkers

Kosten:
Voor deelnemende praktijken vanuit MTVP: EUR 200,- p.p. incl. BTW
Voor niet deelnemende praktijken TBHZ of MTVP: EUR 200,- p.p. incl. BTW

Accreditatie:
De training is geaccrediteerd voor praktijkmanagers huisartsenzorg (NVvPM) en voor huisartsen (ABC1).

Afmeldkosten bij gratis scholing:
Bij verzuim of afmelding binnen twee werkdagen voor aanvang van de scholing worden kosten in rekening gebracht van 25 euro.

01/03/2024 09:00 - 16:00
Huisartsen Eemland, Basicweg 12C, Amersfoort
Beleidsmedewerkers, Praktijkhouder, Praktijkmanager,
Kosten: Zie omschrijving
Accreditatie: Ja

Sorry. Dit formulier accepteert geen nieuwe inzendingen meer.