IMIS training
Voor het verbeteren van de inhalatietechniek bij patiënten is het trainen van zorgverleners een belangrijk middel. De voorschrijver, maar ook de apothekersassistent, ( long-) verpleegkundige of de praktijkondersteuner bij de huisarts zijn de belangrijkste bronnen van informatie voor de patiënt.
Een goed geïnformeerde en getrainde hulpverlener kent de karakteristieken van de verschillende inhalatoren, kent de juiste inhalatietechnieken en kan deze informatie ook omzetten naar een instructie aan de patiënt met oog voor de individuele mogelijkheden van die patiënt.
De hoofddoelstelling van de Stichting IMIS is het trainen van zorgverleners volgens de laatste inzichten over inhalatietechniek en het geven van instructie op basis van wetenschappelijk onderbouwde kennis en onafhankelijk van farmaceuten. De secundaire uitkomst is een betere inhalatietechniek bij patiënten. De Stichting heeft daarvoor verspreid over het land speciaal opgeleide trainers beschikbaar.
Blended learning (mix van E-learning en praktijk)
Het theoretische gedeelte bestaat daarbij uit een E-learningprogramma dat vooraf aan het praktijkdeel van de training wordt gevolgd. Het praktijkdeel vindt plaats op locatie met de trainer. De e-learning bestaat uit een presentatie en een aantal vragen die moeten worden beantwoord. De resultaten daarvan worden doorgegeven aan de trainer en deze gebruikt ze deels voor de inhoud van de praktische training.
Let op: de deelnemers dienen een eigen placebo mee te nemen!
Inhoud
Iedere training bestaat uit een theoretisch en een praktijkdeel waarin de verschillende inhalatietechnieken worden geoefend. In het theoretische gedeelte wordt de achtergrond van de inhalatietechniek belicht. Ruime kennis kan helpen bij het goed overbrengen van de informatie naar de patiënt. U kunt daarbij denken aan kennis over de aandoeningen waarvoor inhalatiemedicatie wordt voorgeschreven, therapietrouw of instructie geven aan laaggeletterden. Maar ook meer technische aspecten, zoals het waarom van voldoende uitademen vooraf aan de inhalatiemanoeuvre of de weerstand van de verschillende inhalatoren en de consequenties die dit heeft voor de inademing.
Bij de inhalatie instructie is het goed om je als zorgverlener te realiseren dat jij niet de enige bent die inhalatie instructie geeft. De praktijkondersteuner, apothekersassistente en de longverpleegkundige geven allemaal instructie. Het is goed om dan de inhoud van de instructie en het proces, wie doet wat, op elkaar af te stemmen. Tijdens de IMIS trainingen wordt hierbij stil gestaan door dit te bespreken en door tips te geven hoe je deze samenwerking kunt aanpakken.
Leerdoelen
Tijdens de fysieke training komende de volgende punten aan bod:
- Gedeeltelijk/aanvullend medisch inhoudelijk
- Hoe vaak geef je instructies?
- Hoe geef je de juiste instructies, zodat de patiënt het onthoudt?
- Hoe vaak herhaal je instructies en wat is minimaal nodig?
- Welke devices kies je, en waarom? Wat maakt de keuze?
- Welke devices kies je bijv bij atrose/rheuma/kinderen
- Welke hulpmiddelen zijn er?
- Verschillende weerstand puffs
- Praktisch oefenen
Datum en tijd
22 november 2023, inloop 17.30 uur met een broodje, training van 18.00-20.00 uur.
Locatie
Huisartsen Eemland, Basicweg 12c, Amersfoort
Docent
Cora Bloemendal, IMIS-trainer en POH
Doelgroep
POH-S, Apothekersassistenten
Kosten
Gratis
Accreditatie
V&VN en Register Zorgprofessionals (Longverpleegkunde, Praktijkondersteuners huisartsen, Praktijkverpleegkunde): 3 punten
NVvPO (praktijkondersteuners): 3 punten
Afmeldkosten bij gratis scholing
Bij verzuim of afmelding binnen twee werkdagen voor aanvang van de scholing worden kosten in rekening gebracht van 25 euro.
22/11/2023 18:00 - 20:00 | |
Huisartsen Eemland, Basicweg 12c, Amersfoort | |
Apothekersassistenten, POH-S, |
Kosten: | Zie omschrijving |
Plekken over: | 5 |
Accreditatie: | Ja |